Vandringer langs Kongeåen

Vandringer langs Kongeåen

Kom med på et smukt vandrekursus i sommerlandskabet langs den smukke Kongeå med enge, dale og historiske mindesmærker langs den gamle grænse på den nye Kongeåsti. Vi går i et moderat tempo, så alle kan være med. Kurset afholdes på Gram Slotskro

                                                                                                                        15. - 18. juni

Kursusledere: Højskolelærer Jimmi Ekløv. Mød også forstander Annemarie Morris


Kursuspris: 3.500,-kr. for dobbeltværelse/ 4.000,- kr. for enkeltværelse på højskole. 3.900,-kr. for dobbeltværelse/ 4.400,- kr. for enkeltværelse på Gram Slotskro.


Prisen er alt inkl. undtagen drikkevarer. Man bor på Gram Slotskro eller på højskolen, hvor al undervisning, foredrag m.m. foregår. Alle værelser har eget bad og toilet.Dagsprogram:


Tirsdag d. 15. juni


12.00

Ankomst og indkvartering på Sønderjyllands Seniorhøjskole


12.25

Fællestransport fra Vojens Station. Husk tilmelding


13.00

Frokost på højskolen


14.00

Indkvartering på Gram Slotskro


14.45

Kaffe på højskolen


15.00

Gram Slot, skov og å
Vi starter med at vandre langs Gram å, lige uden for døren. Vi går gennem den smukke naturskov rundt om Gram slot samt i den smukke slotspark. Gram Slot er et tidligere kongeslot fra 1232 midt i hjertet af Sønderjylland og er i dag et stort økologisk landbrug


18.30

Aftensmad på Gram Slotskro


20.00

Aftensamling med hygge og kaffe på højskolen                      


 

Onsdag d. 16. juni


07.30 - 08.45

Morgenmad på Gram Slotskro


09.00 - 09.45

Morgensamling i højskolens foredragssal      


10.00 

Afgang med bus mod Kongeåen. Fra Kongeåslusen til Gredstedbro. 
Vi starter vores tur langs Kongeåen ved åens udløb, hvor åen løber ud i Vesterhavet. Vi vandrer gennem det åbne marsklandskab mellem digerne mod landsbyen Vilslev, som ligger smukt hævet over marsken. Vi skal se og høre om kirken og de historiske begivenheder i Vilslev, blandt andet den gamle toldgård, som var Kongeågrænsens vestligste grænseovergang. Herefter spiser vi vores frokost i det grønne. Efter frokost forsætter vi langs Kongeåen mod Gredstedbro. Vi kommer forbi den historiske Jedsted Mølle, der ligger hen over Kongeåen. Her har været mølle- og dambrugsdrift i århundreder.

Efter en dejlig dag kører vi hjem til højskolen

Dagens rute er omkring 10 km


18.00

Aftensmad i højskolens spisesal


19.30

Forstander Annemarie Morris ”Vejen hjem” – om sønderjydernes lange vej til Genforeningen

Herefter aftenkaffeTorsdag d. 17. juni


07.30 - 08.45

Morgenmad på Slotskroen


09.00

Morgensamling i højskolens foredragssal


10.00

Afgang med bus mod Kongeåen. Villebøl Bro til Foldingbro

Vi kører i dag til Villebøl, hvor vores tur begynder. Vi går mod Foldingbro gennem den smukke ådal. Her passerer vi blandt andet Sophus Ejler Jepsens trappeskulptur og det tidligere lille primitive færgested over åen, hvor man flygtede over åen under 1. Verdenskrig. Ved frokosttid ankommer vi til Foldingbro, som var en vigtig told- og grænseby. Vi spiser frokost ude med flot udsigt over Kongegåen.
Efter en dejlig dag kører vi hjem til højskolen

Dagens rute er ca. 8 km


18.30

Aftensmad i Gram Slots CaféFredag d. 18. juni


07.30 - 08.15

Morgenmad på Slotskroen


08.30

Morgensamling i højskolens foredragssal


09.30    

Afgang med bus mod Kongeåen. Frihedsbroen over Knag Mølle til Fårkrog

I dag vandrer vi fra Frihedsbroen og går til stiens slutning ved Fårkrog. På vej mod Knag Mølle, følger stien hærvejen, og vi passerer blandt andet Hermansens Høj, et mindesmærke for skolelærer K. M. Hermansen, der var særdeles aktiv i det lokale foreningsarbejde i Skodborg. Ved vandmøllen Knag Mølle spiser vi vores frokost. Møllen er bygget omkring 1780, og er den eneste vandmølle i Danmark, hvor engvandingskanalen går ind under bygningen.
Efter en god frokost og hygge går vi mod Fårkrog og kommer forbi en domænegård, en af de gårde, der blev opkøbt af tyskerne til indflytning for tyskere for at gøre området mere tysksindet.
Vi går igennem ådalen og de smukke enge. Her er kongeåen en lille å med en smal ådal og turen går gemmen flere klaplåger på vej ind og ud af indhegninger inden vi når frem til Fårkrog og stiens afslutning ved vandløbet Benbæk. Herefter retur til højskolen, hvor kaffen venter.

Dagens rute er ca 10 km

  

16.00

Afgang med fællestransport til Vojens Station

                Der tages forbehold for trykfejl samt ændringer i programmet