Sigfried, Skibelund Krat og Sønderjyllands Seniorhøjskole

Sigfried, Skibelund Krat og Sønderjyllands Seniorhøjskole – et kursus med storslået musik, musikgennemgang og meget mere i skønne omgivelser på Hotel Skibelund Krat og i Gram. Ribe Kunstmuseum med ”Anne Marie Carl Nielsen” er også på programmet

                                                                                                                   22. - 25. august

Kursusleder: Højskolelærer Jimmi Ekløv og forstander Annemarie Morris. Mød også musiker og organist Lasse Meyer Sørensen


Kursuspris: 6.000,-kr. for dobbeltværelse/ 6.400,- kr. for enkeltværelse. Prisen er alt inkl. undtagen drikkevarer. Alle værelser har eget bad og toilet



Dagsprogram:


Mandag d. 22. august


14.00

Ankomst og indkvartering på Hotel Skibelund Krat

 

13.27

Fællestransport fra Vojens Station til Hotel Skibelund Krat. Husk tilmelding

 

15.00

Kaffe og velkomst ved forstander Annemarie Morris

 

15.30

Introduktion til Skibelund Krat

 

16.30

Vi spadserer en tur i Skibelund Krat, lige uden for døren og ser på Hansen Jacobsens berømte skulptur ”Modersmålet” og Niels Skovgaards ”Magnusstenen”, også kaldet Nordens ypperste kunstværk i granit

 

18.30

Middag i restauranten


 

Tirsdag d. 23. august


07.30 - 08.45

Morgenmad 

 

09.00

Afgang med bus til Sønderjyllands Seniorhøjskole i Gram

 

09.30 – 10.00

Morgensamling v/ forstander Annemarie Morris

 

10.10 – 12.00

Musiker og organist Lasse Meyer Sørensen: Introduktion til Wagners ”Niebelungens Ring”. Richard Wagners monumentale værk Nibelungens Ring er, hvad man kalder en operacyklus, som består af fire episke operaer. Det tog Wagner 26 år – fra 1848 til 1874 – at skrive både partituret og librettoen. Nibelungens ring er inspireret af nordisk mytologi og middelhøjtyske heltekvad. De fire operaer hedder: Rhinguldet, Valkyrien, Sigfried og Ragnarok. Værket kaldes ofte “bare” for Ringen. Når værket opføres i sin helhed, var det 15 timer, fordelt over fire aftener i operahuset.


ESBJERG-RINGEN KAPITEL 3

Med SIEGFRIED fortsætter Den Ny Opera i august 2022 det storværk - en ny samlet produktion af NIBELUNGENS RING - som kompagniet så succesfuldt indledte med produktionen af Valkyrien i 2017 fulgt op af Rhinguldet i 2019. Premieren på SIEGFRIED finder sted søndag den 21. august 2022 i Musikhuset Esbjerg.


NORDISK SANGERHOLD

Til produktionen af RHINGULDET har Den Ny Opera igen samlet et nordisk sangerhold af fineste klasse. I titelrollen kaster den danske tenor Magnus Vigilius sig, efter succesen som Siegmund i Valkyrien sig over endnu et af Wagnerfagets helt store skikkelser, den unge Siegfried. Sopranen Trine Bastrup Møller er en ny strålende dansk Brünnhilde, svenske Niklas Bjørling-Rygert synger Mimes store parti og fra Rhinguldet er der genhør med bl.a Jens Søndergaard i rollen som Wotan/Vandreren, Jesper Buhl som Alberich og Jesper Brun-Jensen som den til drage omskabte Fafner


KUNSTNERISK TEAM

Instruktøren Kasper Wilton iscenesætter den nye samlede Esbjerg-Ring. Marie í Dali skaber scenografi og kostumer, og Michael Breiner står bag forestillingernes lysdesign. Produktionen bliver til i et samarbejde med Sønderjyllands Symfoniorkester - som til lejligheden udvides til 91 musikere. Den musikalske ledelse varetages af operachef Lars Ole Mathiasen.  


ORKESTERGRAV SOM I BAYREUTH

Forud for produktionen af den nye ESBJERG-RING har Den Ny Opera fået lov til at foretage en radikal ombygning af orkestergraven i Musikhuset Esbjerg. Med forbillede i orkestergraven i Wagners eget festspilhus i Bayreuth er orkesteret nu placeret på trinvis faldende niveauer og for messingblæsernes vedkommende ydermere inde under scenen. Den nye orkestergrav, som allerede har stået sin prøve i forbindelse med Valkyrien og Rhinguldet har medført en ny fornem orkesterklang i Musikhusets store sal og ikke mindst en enestående fin balance mellem sangere og orkester. 

 

12.15

Frokost på højskolen

 

13.15 – 14.30

Musiker og organist Lasse Meyer Sørensen: Om Wagners ”Sigfried”. På en klippe ligger den sovende Brünnhilde omgivet af en mur af ild. Kun den der ikke kender frygten kan gennembryde muren og vække hende. Mange år er gået. Men nu nærmer en ung mand sig. Et menneske som aldrig har lært frygten at kende – Siegfried!

I en hule i skoven ligger jætten Fafner i skikkelse af en drage og vogter på Nibelungens Ring. For at eje den alene slog han sin egen bror ihjel. Mange år er gået. Men nu nærmer en ung mand sig. Et menneske som har begivet sig ud i verden for at lære frygten at kende – Siegfried!

I en anden hule gemmer den onde dværg Mime et sønderdelt sværd. Hos sig har han et barn som ikke er hans eget. Et barn som aldrig har lært at frygte – Siegfried! 

Mange år er gået. Nu er sværdet smedet igen. Nu vil Siegfried bort. Nu skal dragen fældes. Nu skal Brünnhilde vækkes!

Det lyder som er eventyr. Og man kan da også med rette betegne tredje del af Nibelungens Ring, SIEGFRIED som et eventyr. SIEGFRIED er sommeren, scherzoen, komedien i Ringen - men en komedie som bygger på og fortsættes i blodig alvor…


14.30

Eftermiddagskaffe med kage

 

15.30

Vi vender tilbage med bus til hotel Skibelund Krat. Resten af eftermiddagen er fri

 

18.30

Middag i restauranten på Skibelund Krat



Onsdag d. 24. august


07.30 – 09.00

Morgenmad i restauranten


09.15

Vi kører med bus til højskole i Gram

 

10.00 – 11.00

Forstander Annemarie Morris introducerer udstillingen ”Anne Marie Carl-Nielsen” på Ribe Kunstmuseum, som vi skal se torsdag. Udstillingen præsenterer den største soloudstilling med den danske billedhugger-verdensstjerne i 75 år. På udstillingen inviteres du ind i kunstnerens værksted og kan stifte bekendtskab med den kompromisløse kvinde, der både var eftertragtet og anerkendt i sin samtid, men siden er blevet skrevet ud af historien. Anne Marie Carl-Nielsen var den første kvindelige billedhugger i verden, der fik bestilling på at opføre en rytterstatue af en konge og bronzeporte til en domkirke; to af fagets mest prestigefyldte opgaver. Selvom mange har stiftet bekendtskab med rytterstatuen af Christian IX på Christiansborg Ridebane eller gået ind ad bronzeportene i Ribe Domkirke, er det de færreste, der kender Anne Marie Carl-Nielsen i dag. Udstillingskonceptet er skabt af Ny Carlsberg Glyptotek


11.30 – 12.30

Frokost i spisesalen


13.00

Vi vender tilbage til Hotel Skibelund Krat for at slappe af inden aftenens forestilling i Musikhuset i Esbjerg


15.30

Eftermiddagskaffe


16.00

Afgang med bus til Esbjerg Musikhus


17.00 – 22.30

Wagners Siegfried opføres i Musikhusets store sal med Den Ny Opera og Sønderjyllands Symfoniorkester

Med Siegfried når Den Ny Opera i august 2022 til tredje kapitel i kompagniets tour de force gennem Richard Wagners monumentale, firedelte operacyklus Nibelungens Ring

På et fjeld, omgivet af en mur af flammer, ligger en ung, sovende kvinde. Kun dén, som ikke kender frygten, kan gennembryde muren og vække hende. Nu er han på vej, den unge Siegfried, som har smedet sværdet Nothung, dræbt dragen Fafner og vundet den magiske ring. Han kender ikke til frygt, og nu står han foran flammehavet.

Som i de succesfyldte forgængere, Valkyrien i 2017 og Rhinguldet i 2019, er alle sejl sat til. Med den nye danske Wagner-tenor Magnus Vigilius i titelrollen har Den Ny Opera igen castet et nordisk sangerhold af fornemste klasse. Kasper Wilton iscenesætter, Marie í Dali står bag scenografien, og Michael Breiner skaber lysdesignet.

Næsten 100 musikere fra Sønderjyllands Symfoniorkester befolker Musikhuset Esbjergs orkestergrav, som med inspiration fra Wagners eget operahus i Bayreuth har gennemgået en radikal ombygning i forbindelse med Ring-projektet.

Produktion: Den Ny Opera


17.00 

AKT I


18.20

Pause: Her spiser vi en dejlig middag i Musikhusets foyer


19.30

AKT II


20.45

Pause (30 minutter)


21.15

AKT III


22.30

Slut


Efter en forhåbentlig dejlig forestilling vender vi tilbage til Hotel Skibelund Krat med vores bus

Forventet hjemkomst ca. kl. 23.00



Torsdag d. 25. august


07.30 – 09.00

Morgenmad og herefter forlades værelserne

 

09.30

Afgang med bus til Ribe, hvor Jimmi Ekløv viser rundt inden vi besøger Ribe Kunstmuseum

 

11.00

Vi besøger Ribe Kunstmuseum, som viser udstillingen ” Anne Marie Carl-Nielsen”

 

12.30

Vi kører med bussen tilbage til Skibelund Krat

 

13.00

Vi spiser dejlige snitter i restauranten inden vi siger farvel til hinanden

 

13.40

Afgang med bus til Vojens Station, hvorfra der afgår tog kl. 14.30                       



Der tages forbehold for trykfejl samt ændringer i programmet